פריצת דרך ברמב"ם: השתלת לב מלאכותי ללא צורך בפתיחה של עצם החזה

7 בינו׳ 2023
שרון כידון, בר שם-אור
"עד היום היינו צריכים להשתיל מכשיר LVAD על ידי פתיחה של עצם החזה, שזה ניתוח מורכב וארוך", מסביר ל-ynet radio ד"ר אורן כספי מרמב"ם.
בחודשים האחרונים החלו בבית החולים רמב"ם בחיפה לקיים ניתוח שנחשב לפריצת דרך רפואית: השתלת מסייע ללב מלאכותי מסוג Heartmate 3 בלי פתיחה של עצם החזה. "בשיטה החדשה, שבוצעה לראשונה בישראל עם המכשיר הזה, הצלחנו להשתיל לב מלאכותי באמצעות שני חתכים המבוצעים בין הצלעות ובאופן שלא מצריך פתיחה של עצם החזה", אומר פרופ' בנימין מדליון, מנתח לב בכיר ברמב"ם.
חאג גמאל, תושב נחף שליד כרמיאל, בן 56 ואב לשישה ילדים, שעבר את הניתוח מספר: "אחרי חמישה צנתורים הידרדר מצבי, ואז עברתי השתלה, והחיים שלי ניצלו". הוא אומר: "אני מעשן כבד ובכל השנים האלה, למרות שמצבי הידרדר היה לי קשה להפסיק לעשן. ככל שעברו השנים עברתי עוד ועוד צנתורים, והתפקוד שלי הלך וירד עד שהפסקתי לעבוד והתחיל להיות לי קשה לצאת מהבית. עכשיו אני הולך יותר טוב, מרגיש שהתחזקתי יוצא מהבית ואפילו מצליח לצאת קצת ביחד עם אשתי. אני יוצא לסידורים ולקניות. חזרתי לחיים".
ד"ר אורן כספי, מנהל היחידה לאי-ספיקת לב ומנהל המשרד למחקר הקרדיווסקולרי למחקר ולחדשנות ברמב"ם, התראיין ל-ynet radio והסביר על האופן שבו התבצע הניתוח ועל חשיבותו.
"אי-ספיקת לב היא מחלה מאוד שכיחה, הפוקדת כשני אחוזים מהאוכלוסייה, אחד מכל עשרה אנשים מעל גיל 70", אומר ד"ר כספי. "יש לנו פתרונות נפלאים למטופלים שלנו, אבל לעיתים הם כושלים לאורך הדרך או שצריכים תמיכה. LVAD (אלווד) הוא מסייע לב מלאכותי, צנטריפוגה מגנטית ששואבת את הדם מחדר שמאל, מזרימה אותו לאבי העורקים ולשאר הגוף ומאפשרת לאדם להתגבר על אי-ספיקת הלב.
"עד היום היינו צריכים להשתיל את המכשיר הזה על ידי פתיחה של עצם החזה, שזה ניתוח מורכב וארוך. בחודשים האחרונים אנחנו מבצעים ברמב"ם את הפרוצדורה על ידי השתלת LVAD בעצם החזה ללא חיתוך העצם. זה ניתוח הרבה יותר קצר. גם ההתאוששות מהירה יותר".
